Kattilaleipä


Olin kyllä kuullut padassa paistettavasta superhelposta leivästä, mutta minulla ei ollut siitä omakohtaista kokemusta. Työkaverin suosituksesta päätin ottaa asiasta selvää ja kokeilla, miten kaltaiseni leipuritumpelo siinä onnistuisi. Ensimmäisen leipäni tein kokonaan luomuvehnäjauhoista ja siitä tuli herkullinen - leipää syötiin hyvällä ruokahalulla ratsastusretken päätteeksi muutama viikko sitten. Minulla ei ole Le Creusetia joten käytin ihan tavallista teräskattilaa ja hienosti onnistui. Tänään ajattelin käyttää leivonnassa myös hieman ruisjauhoja ja tästäkin leivästä tuli oikein hyvää. Mukaan voi lisätä myös siemeniä, leseitä, yrttejä ym. Ne kannattaa käsittääkseni lisätä siinä vaiheessa, kun leipä on kohonnut.

Taikina:

5 dl luomuvehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 tl kuivahiivaa
1 - 2 tl suolaa
3,5 dl lämmintä vettä

Sekoita kuivat aineet ja lisää vesi nopeasti sekoittaen. Älä vaivaa. Peitä kulho hyvin kelmulla ja pyyhkeellä ja jätä kohoamaan huoneenlämmössä yön yli eli n. 12 - 16 tuntia. Itse tykkään kohottaa taikinat mikroaaltouunissa, joka ei siis ole päällä.

Leipominen:

Jos sinulla on kohotuskori, jauhota se huolellisesti esim. maissi- tai perunajauhoilla. Jauhota leivonta-alusta vehnäjauholla ja kaavi kohonnut taikina leivonta-alustalle. Taittele se jauhojen avulla palloksi mutta älä vaivaa. Laita pallo kohotuskoriin ja jätä kohoamaan 30 - 45 minuutiksi peitettynä. Kohotuskorin avulla leivän pintaan tulee kaunis kuvio.

Öljyä uuniin soveltuva teräskattila (tai keraaminen pata tms.) ohuelti oliiviöljyllä ja laita kattila kansineen uunin toiseksi alimmalle tasolle ja säädä uuni 225 celsiusasteeseen. Anna kattilan kuumeta uunissa n. 30 minuuttia. Kohotuskorissa oleva taikina voi kohota suunnilleen saman ajan. Öljyn sijaan voit ripotella kuuman kattilan pohjalle vähän jauhoja.

Kun kattila on lämmin, kumoa taikinapallo korista kuviopuoli päällepäin kattilaan tai, jos sinulla ei ole käytössä kohotuskoria, siirrä kohonnut taikina leivonta-alustan kautta kattilaan. Voit halutessasi tehdä viillot leipään. Laita leipä uuniin kannella peitettynä ja anna paistua  30 - 35 minuuttia. Ota tämän jälkeen kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.

Ihana rapeakuorinen leipä on valmis! Jos maltat, anna sen jäähtyä ennen leikkaamista.






Bread in a pot

I have heard of this bread but never tried it. The day I tried the easy non-knead bread in a pot or a crock pot, I was a convert. Such a lovely, crispy crust and soft inside. Google the Internet for recipes in English! Proofing basket gives a lovely pattern for the bread. 

Comments

Popular Posts