Kukkakaalikeitto


Kukkakaali jakaa mielipiteitä, mutta meillä siitä tykätään erityisesti keitossa. Tämä yksinkertainen resepti on täyteläistä ja maistuvaa sulatejuuston ansiosta. Kuvan keitosta tuli hippusen liian sakeaa ja kokkareista kun en malttanut soseuttaa tarpeeksi, mutta maku oli siinäkin kohdillaan.

pieni loraus oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
pala juuriselleriä hienonnettuna
1 keskikokoinen kukkakaali lohkoina
3 pientä perunaa kuutioina
n. 4,5 dl kiehuvaa vettä
1 luomukasvisliemikuutio
4 rkl Koskenlaskija-sulatejuustoa
(loraus kermaa tai maitoa)
ripaus suolaa ja valkopippuria
persiljaa hienonnettuna

Kuullota sipulit ja juuriselleri oliiviöljyssä. Lisää kasvikset kattilaan ja kaada päälle sen verran kiehuvaa vettä, että kasvikset peittyvät.  Lisää kasvisliemikuutio ja anna kiehua kannen alla kunnes kasvikset ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimella, sekoita mukaan sulatejuusto ja halutessasi loraus kermaa ja mausteet. Koristele persiljalla.

Cauliflower soup

Not everyone likes cauliflower but we enjoy it especially in soups. This thick and creamy soup is one of our favourites, getting its thick consistency and flavour from a typical Finnish spreadable cheese product I used in the soup. Not necessarily very healthy, but it gives a nice texture. Outside Finland, I guess Kraft can offer something similar. The picture does not make the soup justice, as due to an impatient cook, the soup is a bit lumpy. A few more whizzes with the Bamix would have fixed this into a smoother texture. 

For the soup, I used some olive oil, one chopped onion, a piece of chopped celeriac, 1 medium-sized cauliflower cut in florets, 3 small potatoes in cubes, about 4,5 decilitres boiling water plus a vegetable stock cube, 4 tbsp processed cheese, (a dollop of cream or milk), a pinch of salt, white pepper to taste and chopped parsley. Lightly fry the onions in olive oil until translucent, add the vegetables, hot water and stock cube into the pot. Add water so that the vegetables are just barely covered and let simmer under the lid until the vegetables are cooked. Puree the soup, mix in the rest of the ingredients and enjoy. 

Comments

Popular Posts