Tomaattinen lohikeitto
Tyttäreni lempiruokaa on lohikeitto. Itse olen hieman kyllästynyt tavanomaiseen kermalla höystettyyn lohisoppaan, joten kaivoin muistini kätköistä Mannerheimin lohikeitoksikin kutsutun reseptin, ja kokosin oman tulkintani tästä takavuosien keitosta. Vinkki: helpota arkeasi ja pyydä kalakauppiasta kuutioimaan ja poistamaan nahka ennen lohen pakkaamista. Nopeuttaa ruuan valmistumista huomattavasti! Resepti on noin 5 hengelle.
1/2 sitruunan mehu
n. 250 - 300 g lohta kuutioituna
1 sipuli hienonnettuna
5 kiinteää perunaa kuutioina
10 mustapippuria
kalalientä tai kalaliemikuutio & kiehuvaa vettä
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl voita
1 rkl (speltti)jauhoja
1 dl kermaa
Pari ruokalusikallista kapriksia
1 suolakurkku hienonnettuna
Hienonnettua tilliä
Suolaa
Ennen kuin aloitat perunoiden ja sipulin kuorimisen, purista lohikuutioiden päälle sitruunamehua ja suolaa, ja anna kalapalojen marinoitua siihen asti, kunnes lisäät ne keittoon. Laita kattilaan sipuli, pippuri, perunakuutiot ja kaada päälle kalalientä sen verran että perunat peittyvät kunnolla. Anna perunoiden kiehua sen verran, että ovat melkein kypsiä. Lisää mukaan kaprikset ja suolakurkku.
Valmista tomaattinen suurus keitolle pikku kattilassa. Sulata voi ja sekoita mukaan jauhot ja pyörittele niitä hetki. Lisää tomaattipyre ja muutama ruokalusikallinen keiton lientä kunnes seos on tasaista. Sekoita suurus vähitellen keittoon. Lisää sekaan kalat ja anna kypsyä muutaman minuutin. Lisää kerma, tilli ja suola ja anna kiehahtaa.
Finnish salmon soup with tomato puree
My daughter loves the traditional, Finnish creamy salmon soup, whereas I have grown a little bit tired of its taste so I tried out this old recipe named after Carl Gustaf Mannerheim, the Marshal of Finland. As strange as it may sound, the soup calls for capers and pickled gherkin, so you must like them to appreciate this soup. This recipe is for about 5 persons and typically enjoyed with dark rye bread.
For the soup, I started by marinating 250 - 300 grams of salmon cubes in lemon juice, sprinkling salt over the fish. The fish can wait in the lemon juice at least until you add the cubes into the soup. Add 1 chopped onion, 10 peppercorns, 5 peeled potatoes cut into cubes into a pot of boiling fish stock so that the potato cubes are covered. Allow to cook until the potatoes are almost done and add 2 tbsp capers and 1 chopped pickled gherkin.
Now, in a separate small pot, add 1 tbsp butter and 1 tbsp of (spelt) flour into a pot and mix. Then mix in a few tbsp of fish stock from the soup pot. Now add the mixture little by little into the soup and add in the fish cubes and allow to cook for few minutes. Pour in 1 decilitre of cream, some chopped dill and briefly bring the soup to a boil. Add salt to taste.
Note: if you want to do the more traditional Finnish salmon soup, leave out the mixture with tomato puree, and the capers and gherkin.
Comments