Kasviksia ja nuudeleita vietnamilaisittain


En ole valitettavasti koskaan päässyt käymään Vietnamissa ja melko harvoin on tullut kokeiltua vietnamilaisia ravintoloitakaan, mutta muutamia suosikkeja vietnamilaisesta ruoanlaitosta löytyy kyllä, eli vietnamilaiset riisipaperirullat sekä Pho-keitto. Ihanaa niissä on se että käytetyt kasvikset ovat tuoreita joten ne tuovat mukavaa rapeutta ja raikkautta ruokaan. Tämä versio on ehkä hiukkasen parempaa ja terveellisempää kuin kammottavat pikanuudelit!

En ole tainnut koskaan syödä autenttista Pho-keittoa mutta meillä sitä versioidaan eri tavoilla, jotta lapsetkin siitä tykkäävät. Tämä toki edellyttää, että pikkuihmiset suostuvat syömään tuoreita kasviksia - oma pikkuihmiseni pitää kovasti tästä keitosta. Liemestä ja kasvisvaihtoehdoista voi kehittää itse useita variaatioita ja netistä löytyy runsaasti erilaisia reseptejä seikkailunhaluisemmille. Tämän keiton tarjoilu on mukava, sosiaalinen tapahtuma. Oma keittoni on jokaisella kerralla erilainen, tällä kertaa käytin seuraavanlaisia aineksia:

Liemi

Loraus oliiviöljyä tai 1 tl kookosöljyä
1 sipuli hienonnettuna
1 luomukasvisliemikuutio
Kiehuvaa vettä
1 tl Tom Yam -tahnaa
1 rkl tomaattipyrettä
(lisäksi esim. chiliä, inkivääriä, valkosipulia, soijakastiketta, kookosmaitoa, maapähkinävoita jne.)

Kuullota sipuli öljyssä, lisää neste ja loput mausteet ja anna kiehua. Jos käytät lisämausteita, kuullota niitäkin öljyssä. 

Muut ainekset:

Katkaravunpyrstöjä ja/tai 
Kanan rintafilekuutioita paistettuna ja maustettuna maun mukaan
Huuhdeltuja ja suikaloituja babypinaatin lehtiä tai sulatettua pakastepinaattia
Porkkanoita pieninä kuutioina tai suikaleina
Parsakaalia, kukinnot eroteltuina pieniksi osiksi
Muita tuoreena syötäviä kasviksia maun mukaan, esim. lehtikaalia, ituja tms.

Keitettyjä riisinuudeleita tai täysjyvänuudeleita

Tuoretta punaista chiliä viipaleina
Koristeeksi kevätsipulia ja tuoreita yrttejä, esim. korianteria tai basilikaa
Suolaa en lisännyt ollenkaan, koska sitä on maustetahnoissa ja liemikuutiossa riittävästi.

Tuo kaikki ainekset tarjolle omiin kulhoihinsa, jolloin jokainen saa koota keittonsa syvähköön kulhoon oman makunsa mukaan. Liemen voi kaataa koko komeuden päälle viimeisenä.


Vietnamese style noodle soup

My take on the Vietnamese Pho soup is way milder and simpler than the original to accomodate for those not yet with a high tolerance for spicy food, like my little girl. She loves this soup and it is so much better than the pretty questionable instant noodles, which we never eat anyway.

The idea is simple: make a broth with plenty of flavour, cook the rice noodles and add freshly chopped vegetables and some cooked shrimps, fried chicken or tofu and enjoy with chopped fresh chili and equally fresh herbs, such as coriander, basil or spring onion.

Eating this soup is a nice way to get together with friends, as everyone can choose their favourite ingredients from the different bowls at the table. The broth goes in  last.  There are plenty or recipes on the internet for the soup so go and find your favourite.




Comments

Popular Posts