Täysjyväspelttisämpylät
Olen vuosikausia leiponut pullia ja sämpylöitä hyvin vaihtelevalla menestyksellä. Korvapuusteista tuli usein levinneitä ja rumia möykkyjä, ja sämpylöistä kivikovia palleroita. Kunnes löysin spelttijauhot. Nyt minäkin koen onnistumisen hetkiä entistä useammin. Tämä ohje on muodostunut kokeilemalla ja yhdistelemällä ja sen perusteella, mitä kaapissa kulloinkin sattuu olemaan. Ohjetta ei tarvitse orjallisesti noudattaa, vaan osan jauhoja voi korvata toisella, esim. kaurahiutaleilla tai ohrajauhoilla.
4 dl lämmintä vettä
1,5 tl suolaa tai maun mukaan
1 rkl hunajaa tai siirappia
25 g tuorehiivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa sekoitettuna pieneen määrään jauhoja)
n. 1 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
n. 1 dl täysjyväruisjauhoja
n. 8 dl täysjyväspelttijauhoja
3/4 dl oliiviöljyä
Sekoita kädenlämpöiseen veteen suola, hunaja tai siirappi sekä hiiva. Lisää jauhot vähitellen sekoittaen ja lopussa käsin tai koneella vaivaten. Lisää oliiviöljy vähitellen, vaivaa taikinaa vielä hiukan ja lisää varovasti jauhoja jos taikina ei irtoa kulhosta.
Anna taikinan kohota peitettynä vedottomassa paikassa ja leivo sämpylöiksi. Voit halutessasi kohottaa sämpylöitä vielä pellillä ja koristella niitä esim. auringonkukansiemenillä.
Paista sämpylät 225 asteessa 12 - 15 minuuttia ja herkuttele varsinkin lämpiminä! Sämpylän päälle sopii vaikkapa Chevrette-vuohenmaitojuusto!
Bread rolls with whole grain spelt
I have always struggled in trying to achieve perfect-looking, soft and lovely bread rolls or cinnamon rolls. More often than not, they have turned out less perfect. Until I discovered spelt flour. Due to its different baking qualities compared to regular wheat flour, it makes bread dough rise in a more controlled way which results in a prettier product for those of us who are not so skilled in baking. You can experiment with different kinds of flour instead of the rye & wheat. Try adding some oatmeal, for example.
This recipe uses 4 decilitres of water, a bit of salt, 1 tbsp of honey and 25 grams of active yeast mixed together. Gradually add to the water 1 decilitre whole wheat flour, 1 decilitre whole grain rye flour and about 8 decilitres whole grain spelt flour and knead until mixed. Finally, add 3/4 decilitre olive oil and knead until the dough comes off the sides of the bowl. Cover the dough and let it rise for about 30 minutes. Roll the dough into bread rolls and allow to rise some more on the baking sheet. Bake for 12 - 15 in 225 degrees Celsius & enjoy when warm!
4 dl lämmintä vettä
1,5 tl suolaa tai maun mukaan
1 rkl hunajaa tai siirappia
25 g tuorehiivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa sekoitettuna pieneen määrään jauhoja)
n. 1 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
n. 1 dl täysjyväruisjauhoja
n. 8 dl täysjyväspelttijauhoja
3/4 dl oliiviöljyä
Sekoita kädenlämpöiseen veteen suola, hunaja tai siirappi sekä hiiva. Lisää jauhot vähitellen sekoittaen ja lopussa käsin tai koneella vaivaten. Lisää oliiviöljy vähitellen, vaivaa taikinaa vielä hiukan ja lisää varovasti jauhoja jos taikina ei irtoa kulhosta.
Anna taikinan kohota peitettynä vedottomassa paikassa ja leivo sämpylöiksi. Voit halutessasi kohottaa sämpylöitä vielä pellillä ja koristella niitä esim. auringonkukansiemenillä.
Paista sämpylät 225 asteessa 12 - 15 minuuttia ja herkuttele varsinkin lämpiminä! Sämpylän päälle sopii vaikkapa Chevrette-vuohenmaitojuusto!
Bread rolls with whole grain spelt
I have always struggled in trying to achieve perfect-looking, soft and lovely bread rolls or cinnamon rolls. More often than not, they have turned out less perfect. Until I discovered spelt flour. Due to its different baking qualities compared to regular wheat flour, it makes bread dough rise in a more controlled way which results in a prettier product for those of us who are not so skilled in baking. You can experiment with different kinds of flour instead of the rye & wheat. Try adding some oatmeal, for example.
This recipe uses 4 decilitres of water, a bit of salt, 1 tbsp of honey and 25 grams of active yeast mixed together. Gradually add to the water 1 decilitre whole wheat flour, 1 decilitre whole grain rye flour and about 8 decilitres whole grain spelt flour and knead until mixed. Finally, add 3/4 decilitre olive oil and knead until the dough comes off the sides of the bowl. Cover the dough and let it rise for about 30 minutes. Roll the dough into bread rolls and allow to rise some more on the baking sheet. Bake for 12 - 15 in 225 degrees Celsius & enjoy when warm!
Comments