Haahuilua Habitaressa

Tuhansien muiden sisustukseen hurahtaneiden tavoin päätin minäkin käväistä Habitare 2014 -messuilla, jos sieltä löytyisi vaikka jotain ideoita esimerkiksi työpöytäongelmaan, keittiön tiskipöytien välitilaan ja ikuisuusprojektiini eli valaisimiin.  Toiveikkaana lähdin myös katsomaan jos viimein löytyisi jokin kelvollinen rahi tai muu tasoratkaisu jalkojen oikaisuun ja sohvan kaveriksi. Olimme tyttäreni kanssa liikkeellä heti aamusta, joten ihmismassat eivät juuri haitanneet menoa.

Messujen anti oli kokonaisuutena melko laiha sisustushaasteideni ratkomisen osalta, mutta pääsin ainakin hypistelemään Wall+:n luonnonkuitukomposiitista tehtyjä sisustuslaattoja, joita olen jo jonkin aikaa kaavaillut keittiötason välitilaan korvaamaan nykyiset tylsät kantti-kertaa-kantti -laatat. Swanheart Designin kotimaiset Wall+:n elementit toimitetaan muutaman kappaleen laatikoissa ja niiden neliöhinta on hieman alle 90 €. Elementit kiinnitetään liimalla ilman erikoistyövälineitä ja niiden työstäminen esim. reikiä ja jopa maalausta varten on valmistajan mukaan helppoa sekin. Tällä hetkellä elementit ovat tilaustuotteita, ja Espoossa niitä saa kahdesta Värisilmän liikkeestä.



Smyygin edustamat ranskalaiset käsintehdyt betonilaatat olivat kauniita ja näyttäisivät varmasti upeilta tietynlaisessa keittiössä, mutta eivät välttämättä toimisi meidän keittiössämme ilman täydellistä muodonmuutosta.  Värit ja kuviot olivat kyllä hurmaavia.






TrashDesign-osastolta löytyi hauskoja ideoita siitä, kuinka käytöstä poisjääneille tavaroille voi antaa uuden ja entistä ehomman elämän. Vanhoista pesukoneen rummuista oli tehty näyttävän näköisiä ja veikeitä valaisimia, ja espoolainen puuseppä Einari Saarinen oli muotoillut jätelaudasta koskettamaan kutsuvia, kauniita pöytiä.

Huonekaluketjujen osastot on tullut koluttua liikkeissä, joten niissä ei mielestäni ollut mitään huikean mielenkiintoista, paitsi kopio ihailemistani designtuoleista (siitä toisella kertaa). Boknäsin osastolla oli kiva ratkaisu tv:n peittämiseksi näkyvistä. Esillä olevassa ratkaisussa oli peilikehikko, mutta suunnitteilla on kuulemma muitakin materiaaleja kuin peilit. Ratkaisulla oli hintaa yli 1000 €, tarkka hinta pyyhkiytyi mielestä.


ValoLight-osastolla oli muutamia kiinnostavia valaisimia ja väripilkkuja, jotka saivat hyvälle mielelle. Tiesittekö, että Paola Suhonen on suunnitellut myös lampunvarjostimia. Minä en, mutta nyt tiedän. Unelmavalaisinta ei tosin vieläkään löytynyt esim. olohuoneen kattoon.







Uudella lahtelaisella Nordic Hysteria -merkillä oli mm. kauniita vaateripustimia ja hassu koivunkaarnainen käkikello, josta kuului oikeaa linnunlaulua ja käen kukuntaa.






Ideoita arkeen löytyi Verso Designilta ja AvaRoomilta. Verso Desiginin nahkaisin kantokahvoin höystetyt retro-pärekorit olivat jotain sellaista, joista uskoisin erään USA:ssa asuvan suomalaisystäväni pitävän. AvaRoomin vetoketjulla suljettava päiväpeite taas on näppärä ratkaisu vaikka lastenhuoneeseen: sängyn petaamisesta saattaisi sen ansiosta tulla lapselle hieman helpompaa ja hauskempaa. Arne Jacobsenin kelloista otin kuvia lähinnä siksi, kun ne olivat kauniisti esillä ja vertailtavissa – herätyskello ja seinäkello kun olisivat uusimisen tarpeessa.

Habitaresta ei löytynyt rahia, mutta tuli vietettyä mukavaa yhteistä aikaa tyttären kanssa, jolle pelkkä junamatkakin on pieni elämys. Hänen kohokohtansa oli suunnittelu- ja askartelutuokio Taideteollisen korkeakoulun lasten workshopissa, jossa hän pienellä avustuksella teki itselleen pienen astian, joka toimittaa nyt kynäkotelon virkaa.


Visit to Habitare 2014 Design Fair

Today I spent a few hours browsing at the biggest design fair in Finland. Above are some pictures I took at the fair, not necessarily my absolute must-haves to my own home but fun and interesting all the same. The most unique and innovative designs were found from small, up-and-coming designers and in the TrashDesign section, where for example old tins, washing machine drums and pallet wood got a new, better life.

Comments

Popular Posts