Lohipasta valkoviinikastikkeessa


Maanantai voi joskus olla hieman ankea päivä: kivan viikonlopun jälkeen palataan taas arkeen ja rutiinit painavat päälle. Miksei maanantaista voisi joskus tehdä juhlavan ihan huvikseen? Tästä syystä kokkasin maanantai-iltana ihanaa savulohipastaa, jota syödessä arjen ankeus katoaa. Ostin tätä reseptiä varten piccolo-pullon Mango Fango -luomuviiniä, josta jäi sitten sopivasti vielä lasillinen ruuan kanssa juotavaksi.  Tämä suussa sulava resepti on peräisin Maarit Enkovaara-Astraldin keittokirjasta Pastatieto, joka on ollut hyllyssäni vuosia ja johon palaan aina uudelleen. Pastana käytin tummaa luomupenneä, vehnäjauhon sijaan täysjyväspelttiä ja hippusen vähemmän voita. Reseptistä tulee n. 4 annosta. Hyvät klassikkoreseptit eivät vanhene – toivottavasti maistuu myös teille!

400 g tummaa penne- tai farfallepastaa
1 sipuli hienonnettuna
2 rkl tilliä ja/tai ruohosipulia hienonnettuna
3 rkl oliiviöljyä
25 g voita (2/3 sipulien paistoon, l/3 loppuvaiheeseen)
150 g savustettua lohta 2 cm:n suikaleina (ota sivuun muutama suikale koristeluun)
n. 1 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 rkl spelttijauhoja
(1/2 palaa kalaliemitiivistettä)
6 rkl ruokakermaa
suolaa ja valkopippuria

Kuullota sipuli ja tilli öljyn (2 rkl) ja voin seurassa kattilassa ja lisää lohisuikaleet kun sipuli on pehmennyt. Jätä kala-sipuliseos kannen alle hautumaan hyvin pienellä lämmöllä. Tee toisessa kattilassa valkoviinikastike, johon tulee 1 rkl öljyä, spelttijauhot, reilu 1 dl valkoviiniä sekä kalaliemikuution puolikas. Keitä kastiketta jatkuvasti sekoittaen kunnes se sakeutuu. Laita tässä vaiheessa pasta omaan kattilaansa kypsymään.

Sekoita valkoviinikastike lohen kanssa, lisää kerma, tarkista suola ja lisää valkopippuri. Anna lämmetä, mutta älä enää keitä. Jätä lohikastike lepäämään kannen alla ilman lämpöä kunnes pasta on valmista. Valuta valmis pasta ja laita sivuun hiukan keitinvettä, jos tarvitset sitä kastikkeen ohentamiseen. Sekoita pasta lohikastikkeeseen, lisää halutessasi loput voista ja sekoita. Koristele lohisuikaleella ja tillillä ja tarjoile heti.

Salmon pasta in white wine sauce

Mondays can be a bit daunting to many of us after a fun weekend. Why not make Monday festive just for the heck of it like I did. This salmon pasta is from a cookbook by Maarit Enkovaara-Rinaldi. I have had this book for years and go back to it every now and then when I feel like doing something Italian. This classic never fails – hope you enjoy it too.

400 grams wholemeal or white penne pasta
1 chopped onion
2 tbs chopped dill and/or chives
3 tbs olive oil
25 grams butter (2/3 for onions, rest to be added at the end)
150 grams smoked salmon cut in 2 cm strips
about 1 decilitre dry white wine
1/2 tbs spelt or wheat flour
Optional: 1/2 fish stock cube 
6 tbs cream
salt and ground white pepper to taste

Simmer the onions and dill in 2 tbs olive oil and butter. When the onions are soft, add the salmon and leave to cook on a very low heat under the lid. Take another pot to prepare the white wine sauce by adding 1 tbs olive oil, flour and white wine. Stir the mixture continuously and allow to cook until the sauce has thickened. At this point, throw in the pasta in its own pot to cook. 

Mix the salmon and white wine sauce. Add cream, check the salt and add white pepper. Allow to heat up but do not cook any more, but leave the pasta sauce to rest under a lid without heat until the pasta is cooked. Mix together the drained pasta and salmon sauce, add a few dollops of butter if desired and serve immediately. 

Comments

Popular Posts