Pinaattirisotto


Alkutalven pimeä ilta. Jääkaappi, vatsa ja pää tyhjänä. Mitä ruuaksi? Jääkaapissa oli sentään tuoreita pinaatinlehtiä, joten oitis risottoa tekemään. Pinaatinlehdet voi nopeasti kiehauttaa tai käyttää pakastettua pinaattia, jos pelkää erityisesti paksulehtisten pinaattien sisältämää oksaalihappoa. Tämän sanotaan estävän kalsiumin imeytymistä, mutta tuskinpa satunnainen tuoreesta pinaatista valmistettu risotto osteoporoosia aiheuttaa.  Reseptistä tulee n. 4 annosta.

1 rkl oliiviöljyä
1 - 2 rkl voita
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
(pala juuriselleriä hienonnettuna)
n. 3,5 dl risottoriisiä
loraus Noilly Pratia tai kuivaa valkoviiniä
kolme kourallista pinaatinlehtiä huuhdeltuna ja hienonnettuna
n. 1 litra kasvislientä (mieluiten luomukasvisliemikuutioista)
n. 1 dl raastettua parmesanjuustoa
Suolaa ja pippuria maun mukaan

Sulata öljy ja puolet voista. Hauduta sipuli (ja juuriselleri) pehmeäksi. Lisää valkosipuli ja sekoita. Lisää hieman lämpöä ja sekoita mukaan riisi ja sekoita kuultavaksi. Lisää mukaan loraus Noilly Pratia ja sekoittele, kunne se on imeytynyt riisiin. Sekoita mukaan pinaatti. Pienennä lämpöä ja lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja sekoita riisiä, kunnes neste on imeytynyt ja lisää nestettä silloin tällöin sekoitellen kunnes riisi on lähes kypsää. Lisää juusto, suola, pippuri ja loput voista ja sekoita. Anna seistä kannen alla lämpimällä liedellä hetki ja tarjoile.

Spinach risotto

Risotto is my comfort food and this time I chose to cook it with spinach. I used 1 tbs olive oil, 1 - 2 tbs butter, 1 chopped onion, 1 chopped garlic glove, (a piece of chopped celery root), 3 decilitres risotto rice, a splash of Noilly Prat or dry white wine, 3 handfuls of rinsed and chopped spinach leaves, about 1 litre vegetable broth, about 1 decilitre grated parmesan cheese, salt and pepper to taste. Heat the oil and half of the butter in a pan. Fry the onion on low heat until soft. Add garlic and stir. Bring the heat up a little and stir in the rice until almost translucent. Pour in Noilly Prat and stir until absorbed and add spinach. Lower the heat and gradually add the vegetable broth, constantly stirring. Continue adding the broth after the previous ladle has been absorbed. When the rice is just about cooked, add the grated cheese, salt, pepper and the rest of the butter. Stir and allow to sit for a minute under a lid. Serve immediately.  


Comments

Popular Posts