Tarte tatin


Sain naapuriltani pussillisen talviomenia ja mieleen tuli vanha kunnon klassikkoresepti omenien hyödyntämiseen herkullisella tavalla. The Guardianin sivustolta löytyy seikkaperäinen selvitys siitä, kuinka saadaan aikaiseksi paras tarte tatin, joten sitä reseptiähän oli kokeiltava. Tässä siis oma tulkintani reseptistä - ilman valurautaista pannua.  Itse tykkään kyllä laittaa tilkkasen Calvadosta omenien sekaan, jos sitä sattuu olemaan kotona. Ohjeessa neuvotaan "kuivattamaan" kuorittuja omenalohkoja vuorokauden ajan jääkaapissa, mutta minulla ei siihen ollut aikaa - lieneekö moinen kärsimättömyys syynä siihen, että tässä omenatortussa oli melko paljon nestettä. Sokerina käytin kookossokeria, joka karamelisoitui melko hyvin sekin.

täyte:
7 keskikokoista omenaa (esim. suomalaisia talviomenia tai Granny Smithiä)
200 g kookossokeria
50 g voita

taikina:
225 g vehnäjauhoja
2 rkl kookossokeria
120 g kylmää voita raastettuna
2 rkl kylmää vettä
1 keskikokoinen kananmuna vatkattuna

Kuori omenat, poista niistä siemenkodat ja halkaise kahtia. Laita ilman kantta jääkaappiin 24 tunniksi jos haluat. Laita sokeri (uuninkestävään) paksupohjaiseen paistinpannuun 1/2 dl vesitilkan kera ja anna sokerin sulaa veteen hetken ajan, ja keitä sitten sokeria keskilämmöllä, kunnes se on kullanruskeaa ja siirappimaista. Ota pannu pois kuumalta liedeltä ja sekoita mukaan voi, hyppysellinen suolaa ja sekoita ainekset. Asettele tämän jälkeen omenat huolella pannulle pyöreä puoli alaspäin ja laita pannu takaisin levylle. Keitä omenia pannulla viitisen minuuttia ja ota pois levyltä jäähtymään kunnolla. 

Koska minun pannussani ei ole uuninkestävää kahvaa, siirsin omenat tässä vaiheessa irtokakkuvuokaan ja kaadoin sokerinesteen niiden päälle. 

Taikinaa varten jauhot siivilöidään isoon kulhoon ja mukaan lisätään sokeri ja hyppysellinen suolaa. Raasta kylmä voi juustoraastimella sekaan ja nypi se jauhojen sekaan muromaiseksi seokseksi. Sekoita kananmuna ja 2 rkl kylmää vettä ja ripottele jauhoseoksen sekaan ja sekoita ainekset yhteen pehmeäksi seokseksi. Se ei saa olla tahmea, joten lisää varoen vettä tarvittaessa. Muotoile taikina palloksi ja kääri se tuorekelmuun. Se voi odottaa jääkaapissa n. 20 minuuttia ennen leipomista. 

Lämmitä uuni 200 C asteeseen. Kauli taikina n. 5 mm paksuiseksi ja leikkaa siitä hieman pannua tai vuokaa isompi ympyrä ja laita taikina takaisin jääkaappiin hetkeksi. Laita taikina omenien päälle ja työnnä reunat omenien ympärille. Paista torttua 30 minuuttia kunnes taikina on kullanruskea. Anna tortun jäähtyä viitisen minuuttia, jonka jälkeen voit laittaa pannun tai vuoan päälle sitä suuremman kakkulautasen ja kääntää varoen tortun lautaselle, jolloin omenat ovat päällimmäisinä. Torttu on parhaimmillaan lämpimänä. Itse tykkään vaniljajäätelöstä tai nokareesta mascarponea tarte tatinin seurana.


Tarte tatin

This was adapted from the recipe found in The Guardian. Instead of regular sugar, I used coconut sugar and as I did not have an ovenproof pan, I used a cake form, into which I carefully placed the apples and the sugary sauce. I like to add some Calvados over the apples, if I happen to have it at home. 

Comments

Popular Posts