Luomua vai ei



Paljon tulee mietittyä raaka-aineiden puhtautta ja sitä, kuinka paljon niissä todellisuudessa on kaikkea sellaista, joka niihin ei kuulu: torjunta-aineita, hormoni- ja lääkejäämiä, geenimanipulointia ja muuta inhottavaa. Muutama vuosi sitten en juurikaan käyttänyt luomua kun kuvittelin, että se on niin kallista ja vaikeasti saatavaa. Nyt tilanne on onneksi muuttunut, ja on ilahduttavaa huomata, että luomua on todella hyvin saatavilla. Minusta tämä kannattaa jo pelkästään maun vuoksi.

Meillä luomuna ostetaan ainakin näitä peruselintarvikkeita lähes poikkeuksetta: kananmunat, tomaatit, kurkut, kevytmaito, voi, kookosöljy, perunat, porkkanat, sipulit, naudan jauheliha, kookos- ja ruokosokeri, appelsiinit, avokadot, tomaattimurska, pähkinät, kaurahiutaleet, punaiset linssit, kvinoa, spelttimannapuuro ja jauhot. Muita raaka-aineita hakeutuu luomuna ruokakaappiin saatavuuden ja vuodenajan mukaan. Valmistuotteista luomumurot (esim. Sun Speltin tattarimurot) ovat huomattavasti vähäsokerisempia vaihtoehtoja ja yllättävän maistuvia silloin tällöin marjojen ja esim. mantelimaidon kera. Lisäksi yritän löytää kasvisliemikuutiot luomuversiona sekä ilman natriumglutamaattia ja hiivauutetta, mikä ei aina ihan onnistu. Usein luomukuutioissa tai -jauheissa on natriumglutamaatin tilalla hiivauutetta, jota en myöskään haluaisi ruokaani. Tätä listaa katsoessa on kuitenkin aika mukava todeta, kuinka monia raaka-aineita voi jo saada luomuna ilman sen kummempia jumppaliikeitä erikoiskauppoihin.

Koska en itse syö punaista lihaa, on tullut mietittyä hyvin paljon myös broilerin kasvatusmenetelmiä ja elinoloja ja kun tietää tarpeeksi, tekisi kovasti mieli jättää kokonaan broilerikin pois ruokavaliosta. Vielä en ole sitä kuitenkaan tehnyt ja ehkä ei tarvitsekaan. Elina Lappalainen on tutkinut mm. broilerien kasvatusoloja vähän syvemmältä ja kirjoittanut aiheesta tietokirjan "Syötäväksi kasvatetut". Elinan blogista löysinkin maininnan, että markkinoille on viimein tulossa suomalaista L'uomu nokka -broileria, joka on verkkosivujen esittelyn mukaan eettisemmin ja puhtaammin kasvatettua ja ruokittua. Odotan mielenkiinnolla tuotteen tuloa kauppoihin.

Resepteissäni en erikseen mainitse luomuraaka-aineita, sillä jokainen tekee niiden suhteen omat valintansa. Yleensä kuitenkin käytän luomuna ainakin nuo yllä listaamani perusraaka-aineet.

Organic or not

I am often thinking about the reasons of why to use organic ingredients in cooking and came to a conclusion that for me, the reasons lie in the ethics, taste and (hopefully) lack of hormones, drugs, pesticides and GMO. In Finland, organic foodstuffs have over the past  few years become much more accessible in most grocery stores and almost all basic ingredients are now available as organic. Finnish organic chicken is not yet so widely available but hopefully this will change for good this autumn, when a new "generation" of organic chicken is coming to the stores.  I am very much looking forward to this so that I do not have to give up eating chicken as well, as I gave up red meat a long time ago.

Comments

Tanja said…
Meillä luomuvalinnat on enemmän satunnaisia, mutta lihan suhteen siirtyisin minäkin mielelläni pelkästään luomuun. Myrkyt ja manipuloinnit yms. eivät minua huoleta (ehkä pitäisi, mutta en vaan niille jaksa uhrata aikaa, syön ulkolaiset omenatkin kuorineen ja syötän myös lapselle), mutta sen sijaan eläinten kasvatusolojen ja koko tuotantoprosessin eettisyys on minulle todella läheinen asia. Siksi juuri eläinkunnan tuotteissa suosin luomua järjestelmällisesti aina kun luomuvaihtoehto on. Munat ja maito meillä ostetaan aina luomuna, paitsi kahvimaidon mieheni vaatii ei-luomuna, koska luomumaidossa rasva kerääntyy pintaan.

Popular Posts