Myskikurpitsa-lehtikaalirisotto


Tulin eräänä iltana kotiin ruokaostoksilta mukanani myskikurpitsa ja lehtikaalinippu. Myskikurpitsat ovat vaan niin hauskan näköisiä ja lehtikaali niin terveellistä, etten voinut vastustaa. Nettiä selaillessani löysin reseptin myskikurpitsa- ja lehtikaalirisotosta, josta sitten tein oman sovellukseni. Päätin elää vaarallisesti ja kokeilin Arborio-risottoriisin sijaan tummaa puuroriisiä. Vähän jännitti, miten riisi muotoutuu risotoksi, mutta aika hyvin kävi loppujen lopuksi. Riisin kypsymisaika oli normaalin 15 - 20 minuutin sijaan noin 30 minuuttia, joten nestettäkin kannattaa varata riittävästi, ettei risotosta tule kuivaa. Oma risottoni olisi voinut olla hieman kosteampaa. Reseptistä tulee risottoa n. 6 reilua annosta.

1/2 myskikurpitsa hyvin pestynä ja paloiteltuna kuutioiksi
1 sipuli hienonnettuna
1-2 valkosipulin kynttä murskattuna
pala juuriselleriä hienonnettuna
n. 1 dl Noilly Pratia tai kuivaa valkoviiniä
3,5 dl risottoriisiä tai Risella tummaa puuroriisiä
1 - 1,5 litraa kasvislientä (tai 1-2 Erntesegenin kasvisliemikuutiota ja vettä)
50 g Parmigiano Reggianoa raastettuna
2 lehtikaalin lehteä ruoto poistettuna ja hienonnettuna
oliiviöljyä ja voita
suolaa ja pippuria

Sekoita myskikurpitsakuutiot pieneen määrään öljyä. Sekoita sekaan ripaus suolaa ja pippuria ja laita kuutiot uuniin 180 C asteeseen n. 20 minuutiksi. Kääntele kuutioita ainakin kerran ja ota ne sivuun odottamaan kun ne ovat kypsiä.  Vinkki: huuhtele siemenet ja siivoa niistä kuidut ja kuivaa ne talouspaperilla. Sekoita siemenet pieneen määrään öljyä ja mausteita ja paahda uunipellillä.  Voit lisätä muutaman vaikka risoton koristeeksi tai salaatin sekaan.

Laita reilunkokoisen kattilan pohjalle ruokalusikallinen oliiviöljyä ja voita sekä hienonnetut sipulit ja juuriselleri. Kuullota sipulit ja juuriselleri melko korkealla lämmöllä ja lisää riisi. Sekoittele riisiä muutama minuutti, kunnes se on hieman kuultavaa. Kaada sekaan Noilly Prat ja anna sen imeytyä riisiin, sekoittele hieman. Laske nyt lämpöä ja kaada kiehuvaa kasvislientä kattilaan kauhallinen kerrallaan ja anna liemen imeytyä riisiin ennen kuin lisäät lisää nestettä, mutta muista sekoitella. Jatka riisin sekoittamista ja nesteen lisäämistä.  Maistele välillä, sillä risottoriisin on tarkoitus olla hippusen al dente.

Kun riisi vaikuttaa juuri kypsältä ja nestettä on riittävästi, sekoita mukaan myskikurpitsa ja lehtikaali. Kasvikset imevät osan nesteestä, joten varmista ettei risotosta tule kuivaa. Kääntele muutama minuutti ja lisää parmesaaniraaste ja mausta. Voit sekoittaa mukaan vielä nokareen voita. Anna levätä kannen alla ilman lämpöä pari minuuttia ja tarjoile parmesaaniraasteen kera. Meillä tämän risoton kanssa tarjoiltiin ihania ahvenfileitä.


Risotto with butternut squash and kale

I came home from grocery shopping with a lovely, round butternut squash and a bunch of healthy kale and started thinking what to make out of them. I found this recipe from The Live-in Kitchen website and made my own adaptation, using Noilly Prat instead of white wine and added some chopped up root celery to go with the onions. Instead of Arborio risotto rice, I ventured into trying out whole grain porridge rice (a Finnish thing) which required 30 minutes to cook but made this healthy risotto even more healthy. It was really tasty, thank you for inspiration Lindsay! Next time I will need to make sure the risotto has more liquid before adding the vegetables at the end as they do suck in some of the moisture. 

Comments

Ellysi said…
Risotto on mun yks lempi ruoista! Sairaan hyvää arki ruokaa :)

www.ellysinbakemyday.blogspot.fi
Cassandra said…
Hei Ellysi! Sama juttu, risotot on ihan parasta arki- tai lohturuokaa, ja upeaa risotossa on se, että sitä voi muunnella lähes loputtomiin.

Popular Posts